Myönteisiä signaaleja horisontissa
Suomen talous on keskellä suhdannekäännettä. Eri sektoreiden luottamuskyselyt kertovat paranevasta ilmapiiristä, joskaan selvästä kasvuvedoista ei voi vielä puhua.
Ensi vuosille odotetaan maltillista kasvua, joka auttaa kotimaisia yrityksiä. Korkotason laskun jatkuminen tuo myös lisähelpotusta yrityksille. Kilpailukykynäkökulmasta positiivinen viesti on vaihtotase (viennin ja tuonnin erotus), joka on viime kuukausina kääntynyt ylijäämäiseksi. Luku on vielä pieni, mutta on hyvä muistaa, että muilla Pohjoismailla vaihtotase on selvästi ylijäämäinen.
Pientä käännettä vaikuttaisi jo näkyvän konkurssitilastoissa. Tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä rekisteröitiin 805 konkurssia. Vuosi sitten vastaava luku oli 817. Muutos ei ole merkittävä, mutta näyttää vahvasti siltä, että pahin olisi takana päin. Normaalisti vuoden kolmannella neljänneksellä Suomessa on kirjattu 500–600 konkurssia (2015–2019).
Yrityslainojen kokonaiskasvu on vielä vaisua, 1,3 prosenttia kuluvan vuoden syyskuussa. Tosin kasvu ei ollut varsin nopeaa ennen koronaakaan, jolloin parhaimmillaankin saavutettiin 5–6 prosentin vuosikasvu. Silmiinpistävää on ollut pienten, alle 250 000 euron suuruisten lainojen kasvu.
Jää nähtäväksi, miten Trump ja republikaanien vaalivoitto Yhdysvalloissa vaikuttavat Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin. Tulevat tulli- ja kauppaneuvottelut käydään EU:n toimesta, mutta Yhdysvallat on Suomen suurin yksittäinen vientimarkkina, joten neuvotteluiden lopputuloksella on merkitystä Suomelle. On hyvä pitää mielessä, että sekä Trump että kaikki muut maat ovat tällä kertaa paremmin valmistautuneita tuleviin neuvotteluihin.
Lasse Corin
Pääekonomisti, Aktia