Jatkuuko nousukiito? Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on pääomaturvattu tapa päästä mukaan tekoälyhuumaan
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä tuotteen avaintietoesitteeseen.
Vieläkö Big Tech -osakkeilla on varaa nousta? Ilman muuta, sanovat Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä ja säästämisen ja sijoittamisen johtaja Thomas Lindholm, mutta painottavat, että heiluntaan on syytä varautua. Uusi Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on viisivuotinen osittain pääomaturvattu sijoitus, jonka tuotto perustuu maailman johtavien teknologiayhtiöiden kurssikehitykseen. Sijoitus on merkittävissä 20.12.2024 asti.
Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et vielä ole Aktian asiakas, varaa aika tästä
Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on mahdollisuus päästä rajoitetulla riskillä mukaan superajankohtaiseen teemaan, jolta yksikään sijoittaja ei ole voinut viime vuosina välttyä.
– Sijoittajalle, jota teknologiateema kiinnostaa, mutta joka ei ole vielä lähtenyt mukaan ja ehkä epäröi, että jatkuuko lento, tämä on aika mukava tapa päästä mukaan rajatulla pääomariskillä, Lindholm sanoo.
– Osakeobligaation tuotto perustuu kohde-etuutena olevan indeksin kehitykseen. Tähän on valittu indeksi, joka sisältää suurimmilla painoilla isojen teknologiayhtiöiden niin sanotun Magnificient Six -ryhmän, jonka muodostavat Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta ja Alphabet. Näiden lisäksi mukana on pienemmillä painoilla myös muita - pääasiassa yhdysvaltalaisia - teknologiayhtiöitä, joiden odotetaan hyötyvän digitaalisen talouden megatrendistä, jossa isoimpana ajurina tällä hetkellä on tekoäly.
Tekoäly mullistaa tuottavuuden yhä useammalla alalla
Uskoa siihen, että nämä johtavat teknologiayhtiöt jatkavat vahvassa tuloskunnossa myös tulevina vuosina, vahvistaa tekoälyinvestointien ja niiden tuomien liiketoimintahyötyjen kasvu. Kenkkilän mukaan tekoäly on jo mullistanut teknologiasektorin oman tuottavuuden.
– Yhtiöissä työskenteli aiemmin kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden työ oli katsoa käyttäjien lataamia videoita. Nyt tekoäly tekee sen työn. Iso osa koodaajistakin on voitu korvata tekoälyllä. Yhtiöt ovat itse hyötyneet valtavasti tekoälystä, ja nyt ne tuovat enenevässä määrin näitä työkaluja myös muille aloille lisäämään tuottavuutta. Yhtiöiden itsensä mukaan tämä on vasta alkua.
Lupauksien lunastaminen vaatii onnistumisia tuotekehityksessä ja kaupallistamisessa. Se, että juuri näiden teknologiajättien voittokulun odotetaan jatkuvan, johtuu Kenkkilän mukaan niiden valtavista resursseista. Ne voivat ostaa markkinoille tulevat kilpailijat pois tai yksinkertaisesti kopioida niiden teknologiat ja ratkaisut omiin tuotteisiinsa.
Nämä yritykset tekevät huikeasti rahaa omistajilleen.
– Siinä, missä teknokuplassa yritysten arvojen nousu perustui lähinnä tulevaisuuden odotuksiin, nämä yritykset tekevät nyt jo huikeasti rahaa omistajilleen. Kysymys on, jatkuuko nykyinen 20-30 % vuotuinen kasvutahti, ja kuinka kauan se jatkuu. Uskomme, että kasvu tulee kantamaan vielä hyvinkin pitkälle, Lindholm jatkaa.
Yhtiöiden hallitseva asema markkinoilla on tuonut mukanaan myös vaatimuksia niiden liiketoiminnan tiukemmasta sääntelystä ja jopa niiden pilkkomisesta. Tällaisia äänenpainoja on kuultu varsinkin eurooppalaisessa poliittisessa keskustelussa. Yhdysvalloissa nämä näkemykset ovat olleet vaimeampia ja todennäköisesti tulevat entisestään vaimenemaan vaalituloksen myötä.
Skaalautuva ohjelmistobisnes toimii omilla lainalaisuuksillaan
– Ohjelmistoliiketoiminnan erityispiirre verrattuna perinteiseen valmistavaan teollisuuteen tai palveluihin on sen skaalautuvuus, mikä tekee palvelun tuottamisesta äärimmäisen tehokasta.
Kenkkilä muistuttaa, että teknologiasektori on esimerkiksi Yhdysvalloissa ainoa sektori, joka on pystynyt jatkuvasti nostamaan myyntikatettaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Jos teknologiasektorin jättää pois, muilla aloilla katteet ovat pysyneet jokseenkin ennallaan. Tämä on Kenkkilän mukaan ymmärrettävää, fyysisten tuotteiden tai perinteisten palveluiden katteella on rajansa. Siitä pitävät asiakkaat ja kilpailijat huolen.
Näiden teknologiajättien kohdalla sen sijaan on tyypillistä, että asiakkailla ei ole oikein vaihtoehtoja niiden tuotteille. Kenkkilä ottaa esimerkiksi Microsoftin Office-tuotteen.
– Jos tarvitset Officen, niin sitten tarvitset sen Officen. Muut yhtiöt voivat toki yrittää tarjota omia vaihtoehtojaan Excelin korvaajaksi, mutta aika vaikeatahan se on. Ja sitten kun Officeen lisätään Copilot-tekoäly, hinta voidaankin tuplata.
Jokainen eurooppalainen yritys maksaa näille yhdysvaltalaisille jäteille pystyäkseen ylipäätään toimimaan.
– Jokainen eurooppalainen yritys maksaa näille yhdysvaltalaisille jäteille pystyäkseen ylipäätään toimimaan.
Applekin, vaikka myy fyysisiä laitteita, tekee rahansa palveluista, kuten iCloudista ja Apple Music -striimauspalvelusta. Applella on noin miljardi sitoutunutta asiakasta, jotka käyttävät yhtiön tuotteita niin kauan kuin elävät. Siirtymää muihin merkkeihin ei juuri tapahdu, Kenkkilä korostaa.
– Viimeiset kymmenen vuotta Apple on panostanut terveysteemaan, mikä on tietysti hieno yhteiskunnallinen juttu. Mutta siellä taustalla on vahva bisneslogiikka. Kun olet terve ja elät pidempään, ehdit tehdä enemmän rahaa Applelle.
Sirumarkkinalla voittaja vie kaiken
Sama winner takes all -tilanne vallitsee myös sirumarkkinalla. Kun tekoäly raksuttaa rahaa teknologiayhtiöille, laskenta tapahtuu Nvidian siruilla. Kenkkilän mukaan maailman arvokkaimman yhtiön tittelistä kilpailevan siruvalmistaja Nvidiankin kilpailuetu tulee tänä päivänä itse asiassa sirujen ohjelmistoista, joilla yhtiö sitoo asiakkaat itseensä.
– Nvidialla on käytännössä monopoliasema siruissa. Se suunnittelee sirut, ja vain yksi firma maailmassa, Taiwan Semiconductor Taiwanissa, pystyy valmistamaan ne.
Nykyisessä geopoliittisessa ilmapiirissä riippuvuus Taiwanista vaikuttaa aika isolta riskiltä. Kenkkilä ei kuitenkaan pidä Kiinan hyökkäystä lähiaikoina todennäköisenä.
– Sehän olisi tuhoisaa paitsi kaikille maailman osakemarkkinoille, myös Kiinalle itselleen. Kiinalla on valtavat ongelmat oman taloutensa kanssa ja siinä, että saadaan pidettyä omat kansalaiset tyytyväisinä. Myös väestöpyramidi on Kiinassa kääntynyt päälaelleen. Väestö vanhenee ja lähtee kohta pienenemään. En usko, että hyökkäystä Taiwaniin on ainakaan lähivuosina tapahtumassa.
Markkinatilanteeseen räätälöity sijoitus
Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on kokeneemmille sijoittajille tarkoitettu viisivuotinen strukturoitu sijoitustuote, joka tarjoaa mahdollisuuden korkeaan tuottoon rajoitetulla riskillä. Lindholmin mukaan tavoitteena on tarjota mahdollisimman houkutteleva kokonaisuus, jossa tuottopotentiaali on merkittävä, kun markkinalla menee hyvin. Ja vastaavasti huonommassa markkinassa sijoittajan ei tarvitse menettää yöuniaan sen takia, että kaikki rahat olisivat kiinni osakemarkkinassa.
Osakeobligaatio on pohjimmiltaan korkosijoitus, vaikka korkotuoton sijaan tuotto perustuu kohde-etuutena olevan osakeindeksin kehitykseen. Korkotuottoa ei makseta ulos, vaan sillä ostetaan optio, joka antaa oikeuden osallistua osakemarkkinan nousuun.
Tämä kohde-etuusindeksi on kuin tehty pääomaturvatulle osakeobligaatiolle.
– Tämä kohde-etuusindeksi on kuin tehty pääomaturvatulle osakeobligaatiolle. Teknologiasektorilla liikkeet voivat tulevina vuosina olla suuria suuntaan tai toiseen. Jos liike on ylöspäin, maksetaan indeksin nousu alustavasti 160 %:n tuottokertoimella ilman tuottokattoa. Jos liike on alaspäin, on sijoittajan tappio rajattu 10 % yli nimellisarvon maksettuun ylikurssiin ja merkintäpalkkioon, Lindholm perustelee.
Sijoitus on pääomaturvattu siten, että mikäli kohde-etuus on eräpäivänä liikkeeseenlaskupäivää alemmalla tasolla, maksetaan sijoituksen nimellisarvo takaisin eräpäivänä. Tuote lasketaan liikkeelle ylikurssilla. Merkintähinta on 110 %, minkä lisäksi tulee merkintäpalkkio 1 % nimellisarvosta. Pääomaturva ei kata ylikurssia eikä merkintäpalkkiota, ja se on voimassa eräpäivänä. Tuotteeseen liittyy liikkeeseenlaskija- ja takaajariski.
– Tietysti viiden vuoden jaksoon voi hyvin osua sellainenkin vuosi, että indeksi laskee. Tässä on sekin hyvä puoli, että sijoituksella on jälkimarkkina. Osakemarkkinatrendi on tällä hetkellä aika positiivinen. Jos indeksi kehittyy hyvin vaikka pari vuotta, sijoituksen voi aina myydä, jos korjausliike alkaa jossain kohtaa jännittää.
Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on merkittävissä 18.11.–20.12.2024. Minimimerkintä on 5 000 euroa.
Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et vielä ole Aktian asiakas, varaa aika tästä
Aktia Osakeobligaatio Johtavat Teknologiayhtiöt on 5-vuotinen sijoitustuote, jonka liikkeeseenlaskija on Barclays Bank PLC. Osakeobligaatiolle ei ole asetettu vakuutta. Osakeobligaatioon liittyy liikkeeseenlaskijariski, jonka toteutuessa liikkeeseenlaskija ei maksukyvyttömyyden vuoksi pysty maksamaan lainaa takaisin. Pääomaturva on voimassa vain lainan eräpäivänä. Pääomaturva ei kata merkintäpalkkiota. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä osittain tai kokonaan. Rahoitusvälineen arvo voi nousta tai laskea. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi avaintietoasiakirjasta, lainakohtaisista ehdoista ja ohjelmaesitteestä. Avaintietoasiakirja, lainakohtaiset ehdot ja ohjelmaesite ovat saatavissa Aktia Pankki Oyj:n toimipisteissä ja kotisivuilla osoitteessa www.aktia.fi.