Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia tuo Suomen markkinoille kansainvälistä pääomasijoitusosaamista – maailman johtavien private equity -sijoittajien rahastot entistä useampien ulottuville

Aktia tuo Suomen markkinoille kansainvälistä pääomasijoitusosaamista – maailman johtavien private equity -sijoittajien rahastot entistä useampien ulottuville

Tiistai 27. elokuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä rahaston avaintietoesitteeseen.

Private equity -sijoitukset, eli listaamattomiin yrityksiin tehtävät oman pääoman ehtoiset sijoitukset, ovat yleensä pienempien sijoittajien ulottumattomissa. Aktia on nyt tuonut asiakkailleen mahdollisuuden päästä Sveitsin suurimman pankin UBS:n varainhoitoyhtiön hallinnoiman Private Equity (Lux) Evergreen Secondary Fund (ESF) -rahaston kautta mukaan tähän markkinaan. Aktian sijoitusjohtaja Samu Lang ja UBS:n Head of Secondaries Jochen Mende kertovat, mikä tekee tästä rahastosta erityisen ajankohtaisen juuri nyt.  

– Aktian avoimen arkkitehtuurin rahastovalinta tarkoittaa sitä, että täydennämme omaa valikoimaamme huolella valituilla kolmannen osapuolen ratkaisuilla aina silloin, kun näemme, että tämä tuo asiakkaillemme lisäarvoa. Nyt tuomme tarjolle nykyisessä markkinatilanteessa erittäin kiinnostavan UBS:n tuotteen, Lang sanoo.  

– Tämä Private Equity (Lux) Evergreen Secondary Fund (ESF) -rahasto nousi esiin keskusteluissa UBS:n kanssa viime vuoden loppupuolella. Totesimme, että se olisi hyvä ratkaisu nimenomaan pienempään sijoittajakenttään, eli yksityishenkilöille ja pienemmille yhteisöille, joille perinteiset private equity -sijoitukset ovat suurten minimisijoitusten ja sijoitusten heikon likviditeetin vuoksi usein saavuttamattomissa.

Markkinoiden dynamiikka suosii nyt jälkimarkkinaan sijoittamista 

Kyseessä on private equity -sijoitusten jälkimarkkinaan sijoittava rahastojen rahasto, jonka sijoituskohteet ovat tyypillisesti elinkaarensa puolivälissä, noin 3–5 vuoden ikäisiä.  

– Private equity -sijoitusten jälkimarkkinat ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti. Korkosijoitusmarkkinoiden heikkous matalien korkojen ympäristössä ja osakemarkkinoiden heilunta saivat sijoittajat hakemaan tuottoja vaihtoehtoisista omaisuusluokista. Nyt, kun tilanne on muuttunut, heillä on tarve keventää näitä salkkujaan. Tämä on johtanut ostajan markkinoihin jälkimarkkinoilla, Mende uskoo.

Alennukset ovat edelleen 10–15 % luokkaa. Siinä mielessä tähän omaisuuslajiin on nyt hyvä hetki mennä sisään nimenomaan jälkimarkkinan kautta.

Samul Lang Aktialta ja Jochen Mende UBSSamu Lang ja Jochen Mende  

Vuoden 2023 puolivälissä jälkimarkkinoilla tehdyissä private equity -kaupoissa nähtiin keskimäärin lähes 20 % alennuksia suhteessa viralliseen raportoituun hintaan. Vaikka hintataso on jonkin verran palautunut, alennukset ovat edelleen 10–15 % luokkaa. Siinä mielessä tähän omaisuuslajiin on nyt oikein hyvä hetki mennä sisään nimenomaan jälkimarkkinan kautta, Mende painottaa. 

Rahat töihin heti 

Ensimarkkinoille sijoittavien perinteisten pääomarahastojen kohdalla puhutaan J-käyräefektistä, jolla tarkoitetaan sitä, että uuden rahaston tuottoprofiili painuu aluksi miinukselle kunnes sijoituksia saadaan tehtyä ja ne alkavat pikkuhiljaa tuottaa. Jälkimarkkinoille sijoittavassa rahastojen rahastossa tätä ilmiötä ei tyypillisesti ole.

– Toisin kuin perinteisissä ensimarkkinoilla toimivissa private equity -rahastoissa, joissa aluksi tehdään pääomasitoumus ja sitten rahaston salkunhoitaja kutsuu sijoituksia sitä mukaa, kun hyviä sijoituskohteita löytyy, tässä koko pääoma pääsee töihin välittömästi. Pääomakutsu ikään kuin tapahtuu merkintähetkellä, Lang kuvailee. 

Ensimarkkinaan tehtäville sijoituksille on tyypillistä myös, että kun sijoituskohteita haetaan, ei voida tietää mitkä niistä tulevat lopulta menestymään. Jälkimarkkinalla läpinäkyvyys sijoitukseen on Langin mukaan huomattavasti parempi.  

– Kun hyppää kisaan puolivälissä mukaan, pystyy paremmin analysoimaan, miten salkussa olevilla yrityksillä menee ja seulomaan joukosta ne rahastot, joiden tuotto todennäköisemmin tulee olemaan hyvä.  

Ja koska yritykset ovat jo jonkin aikaa ehtineet olla salkussa, niistä pyritään tietysti myös tekemään exitejä, Lang muistuttaa. Näin kassavirta jälkimarkkinarahastosta on selvästi nopeampaa kuin perinteisissä ensimarkkinarahastoissa. Toisaalta, koska sijoituksiin liittyy vähemmän riskejä ja tuottoja on odotettavissa nopeammin, tuotto-odotuksetkin ovat hieman maltillisemmat kuin ensimarkkinarahastoissa.  

– Toki tämän rahaston kohdalla pitää muistaa, että se ei jaa varoja ulos kuten perinteinen private equity -rahasto, vaan sijoittaa ne uudestaan. Tässä tulee siis myös korkoa korolle -efekti, koska kaikki realisoidut varat laitetaan uudelleen töihin. 

Tasapainottava elementti  

Yksi syy sijoittajien kiinnostukselle private equity -sijoituksia kohtaan on, että historiallisesti katsottuna ne ovat pidemmällä aikavälillä tuottaneet listattua markkinaa paremmin. Tämä ei tietenkään ole tae siitä, että näin olisi aina. Ja kuten yleensä, vastapainona paremmalle tuotto-odotukselle on myös korkeampi riski. Lang nostaa kuitenkin esiin myös private equity -sijoitusten tasapainottavan vaikutuksen salkussa.

Yleensä private equity -sijoitusten arvojen heilahtelu on maltillisempaa verrattuna listattuun osakemarkkinaan, jossa usein nähdään isojakin korjausliikkeitä.

– Private equity -sijoitusten hinnanmuodostus toimii eri tavalla kuin listatulla markkinalla. Arvon määrittely tapahtuu harvemmin, joten yleensä arvojen heilahtelu on maltillisempaa verrattuna listattuun osakemarkkinaan, jossa usein nähdään isojakin korjausliikkeitä.  

Toinen vakautta lisäävä tekijä on Langin mukaan se, että taustalla olevat pääomasijoittajat voivat reagoida mahdollisiin muuttuviin olosuhteisiin ja esimerkiksi tarjota ongelmiin ajautuneelle yritykselle uutta rahoitusta, jonka avulla tilanteesta päästään yli. 

Monipuolisesti hajautettu private equity -salkku yhdellä sijoituksella 

Rahastojen rahasto -rakenne tarjoaa erittäin laajan hajautuksen erityyppisten ja eri sektoreilla toimivien yritysten eri kehitysvaiheisiin. Mukana on myös alkuvaiheen yrityksiä, vaikka rahaston pääfokus on kehityskaaressaan jo pidemmällä olevissa kasvuyhtiöissä ja buy out -yhtiöissä. Maantieteellisesti sijoituksissa keskitytään Pohjois-Amerikan ja Euroopan kehittyneisiin private equity -markkinoihin. Myös tietyille kehittyneille Aasian markkinoille voidaan sijoittaa, mutta kehittyville markkinoille rahasto ei sijoita. Kun tehdään kauppoja eri vuosina perustetuista rahastoista, tulee sijoituksille myös vuosikertahajautus. 

– Ja tietysti rahastonhoitaja- eli managerihajautus. Rahasto ei sijoita UBS:n omiin private equity -rahastoihin, vaan mukaan valitaan markkinoilta muiden tunnettujen pääomasijoittajien hallinnoimia rahastoja, Lang korostaa.  

Mahdollisimman likvidiksi tehty 

Pääomasijoitukset ovat lähtökohtaisesti epälikvidi omaisuuslaji. Mutta verrattuna perinteisiin private equity -rahastoihin, tässä on likviditeetti pyritty tekemään niin hyväksi kuin se on mahdollista.  

– Voidaan sanoa, että rahasto on rajoitetusti likvidi. Se ottaa vastaan merkintöjä kuukausittain ja lunastuksia voi tehdä neljännesvuosittain tietyin rajoituksin.  

Lang korostaa, että rahasto toimii periaatteessa kuin mikä tahansa muu rahasto, likviditeettirajoitteet huomioiden. Toisin kuin perinteiset pääomarahastot, jotka perustetaan määräajaksi, tämä on niin sanottu evergreen-rahasto, eli pysyvä ja jatkuvasti auki sijoituksille. Se tekee rahastosta sijoittajalle helpon ratkaisun, jossa ei tarvitse sitoutua kerralla valtavalla summalla, vaan mukaan voi tulla myös yli ajan.  

– Mukaan pääsee verrattain pienellä sijoitussummalla. Minimisijoitus on 50 000 euroa, mikä tarkoittaa, että kun vaihtoehtoisten kokonaisosuudeksi salkusta suositellaan 20–30 %, noin 500 000 euron sijoitusvarallisuus olisi sellainen, josta voisi sijoittaa kymmenen prosenttia tähän, Lang laskee.  

Haluatko lisätietoja rahastosta ja Aktian varainhoidon palveluista? 

Lisätietoja antaa senior private banker Kimmo Hyttinen, puh. 044 544 3346 (puhelun hinta: matkapuhelinmaksu)

Ilmoittaudu webinaariin 

Tervetuloa englanninkieliseen webinaariimme 16.9.2024 klo 13.00-14.00 kuulemaan UBS:n Head of Secondaries Jochen Menden näkemyksiä makrotaloudesta ja sijoitusmarkkinoista sekä ajankohtaisista mahdollisuuksista pääomasijoitusten jälkimarkkinoilla.  

Ilmoittaudu osoitteessa

Tämä on mainos. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä. Rahastoa hallinnoi UBS Asset Management Switzerland AG. Aktia Pankki Oyj toimii UBS Asset Management Switzerland AG:n jakelijana. Säännöt, rahastoesitteet, avaintietoesitteet ja muut viralliset asiakirjat rahastolle sekä Aktia Pankki Oyj:n sijoittajatiedote ovat saatavissa veloituksetta suomen- ja ruotsinkielisenä Aktian toimipisteissä ja osoitteessa www.aktia.fi.