Siirry sisältöön Siirry chattiin
Säännöllinen rahastosäästäjä hyötyy kaikissa markkinatilanteissa

Säännöllinen rahastosäästäjä hyötyy kaikissa markkinatilanteissa

Perjantai 3. toukokuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitusrahaston tai erikoissijoitusrahaston avaintietoesitteeseen.

Markkinoilla tilanteet vaihtelevat. Välillä mennään ylöspäin ja välillä taas ovat vuorossa alennusmyynnit. Mutta toisin kuin päivittäistavarakaupassa, sijoitusmarkkinoilla sesongit eivät noudata kalenteria. Miten voi tietää, milloin on oikea aika ostaa? Lue kolme pointtia säännöllisestä rahastosäästämisestä, niin tiedät vastauksen tähänkin kysymykseen. 

1. Säännöllinen kuukausisäästäminen mahdollistaa hyötymisen sekä kurssien nousuista että laskuista.

Sellaista kristallipalloa, joka oikeasti tietäisi milloin osakekurssit ovat alimmillaan tai ylimmillään, ei ole kellään. Niinpä ainoa tapa olla jatkuvasti oikeaan aikaan markkinoilla, on olla siellä koko ajan. Tätä kutsutaan ajalliseksi hajautukseksi. Se on helppo toteuttaa säännöllisellä kuukausisäästämisellä. 

Kun ostat jatkuvasti, tasaat kurssien heiluntaa ostamalla välillä halvemmalla ja välillä kalliimmalla. Kurssien laskiessa saat kuukausisäästösummallasi enemmän rahasto-osuuksia. Kun kurssit taas nousevat, saat vastaavasti vähemmän osuuksia, mutta myös aiemmin halvemmalla ostamiesi rahasto-osuuksien arvo nousee.

taulukko joka visualisoi miten kurrsien heilahtelu vaikuttaa säännölliseen rahastosäästämiseen

Kuvaaja on tarkoitettu esimerkinomaisesti havainnollistamaan säännöllisen säästämisen markkinavaikutusta tasaavaa luonnetta, eikä se kuvaa todellista markkinakehitystä.

2. Rahasto mahdollistaa monipuolisen hajautuksen pienemmälläkin summalla

Paitsi ajallisesti, sijoituksia on syytä hajauttaa myös maantieteellisesti, toimialoittain ja eri sijoituslajeihin. Jos esimerkiksi Helsingin pörssissä menee huonosti, Yhdysvaltain markkinoilla voikin mennä samaan aikaan paremmin. Osakekurssien laskiessa korkosijoitukset usein nousevat. Ja niin edelleen. Fiksu sijoittaja ei pane kaikkia munia samaan koriin, vaan tasaa riskiä hajauttamalla monipuolisesti. 

Tehokkaan hajautuksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin suuri määrä sijoituskohteita, kuten eri pörssiyhtiöiden osakkeita tai joukkovelkakirjoja. Tämä voi olla piensijoittajalle haastavaa toteuttaa yksittäisiä arvopapereita ostamalla. Helpoin tapa huolehtia siitä, että säästösi ovat aina markkinatilanteen ja oman sijoitusprofiilisi ja tavoitteidesi mukaisesti hajautettuna, on rahastosäästäminen. 

Rahastossa saat pienelläkin sijoitussummalla laajan ja ammattimaisen hajautuksen.

Rahastot jaetaan pääsääntöisesti osake-, korko- ja yhdistelmärahastoihin. Lisäksi on erilaisiin vaihtoehtoisiin sijoituksiin, kuten kiinteistöihin tai vaikka tuulivoimaan, sijoittavia rahastoja. Yhteistä näille kaikille on se, että rahastossa saat pienelläkin sijoitussummalla laajan ja ammattimaisen hajautuksen, joka auttaa tasaamaan yksittäisten arvopaperien heilahtelusta aiheutuvaa riskiä.

3. Rahastosäästäminen on vaivatonta

Useimmat meistä eivät ehdi tai halua seurata jatkuvasti markkinoiden liikkeitä ja tutkia eri sijoituskohteita. Rahastosijoittajan maksama hallinnointipalkkio on korvaus siitä, että sijoitusrahastoja hoitavat ammattilaiset seuraavat aktiivisesti markkinoita ja tekevät yksittäiset sijoituspäätökset sijoittajan puolesta rahaston sääntöjen mukaisesti. Riittää, että valitset omiin tavoitteisiisi ja riskinottohalukkuuteesi sopivan rahaston ja aloitat sijoittamisen.

Ja se juuri onkin sijoittamisessa tärkeintä. Jos et ole vielä aloittanut, oikea aika aloittaa on nyt. Tee suunnitelma ja pysy siinä, vaikka markkinoilla tilanteet muuttuvat. Säännöllinen säästäjä hyötyy kaikissa tilanteissa. 

Tee suunnitelma ja pysy siinä, vaikka markkinoilla tilanteet muuttuvat. Säännöllinen säästäjä hyötyy kaikissa tilanteissa.

Säästölaskurillamme voit kokeilla, miten sijoituksesi voisivat kehittyä eri säästösummilla ja tuotto-odotuksilla. 

Kokeile säästölaskuria

Näin pääset helposti alkuun 

Aktian näkemyksen mukaan sijoitussalkun perustaksi tulisi valita omaan säästämisen aikajänteeseen ja sijoittajaprofiiliin sopiva laajasti hajautettu säästämisen kokonaisratkaisu, joka sijoittaa mahdollisimman laajasti eri toimialoille koko maailmassa. 

Sellaisia ovat esimerkiksi aktiivi- ja indeksisijoittamisen parhaita puolia hyödyntävät Aktia Varainhoitosalkku+ -rahastomme, joista voi valita oman riskitason mukaan itselle sopivimman. Perusajatuksena on, että muuta et tarvitse – ellet halua. 

Kun perusta on kunnossa, salkkua täydentämään voi valita omien mieltymysten ja kiinnostuksen mukaan sopivia lisämausteita. Aktian laajasta rahastovalikoimasta löytyy niin eri osakemarkkinoille sijoittavia osakerahastoja kuin eri korkolajeihin sijoittavia korkorahastoja, esimerkiksi moninkertaisesti palkitut kehittyvien markkinoiden korkorahastomme tai vaikka Yhdysvaltojen markkinoille sijoittava Aktia America -osakerahasto. 

Kuukausisäästämisen aloitat helpoiten Aktian mobiilipankissa valitsemalla Sijoitukset – Tee rahastosijoitus, valitse haluamasi rahasto ja seuraa ohjeita. Kuukausisäästösopimuksen voit myös tehdä Aktian verkkopankissa. Valitse Säästöt ja sijoitukset - Aloita säännöllinen rahastosäästäminen. Sen jälkeen voit valita, mihin rahastoon haluat säästää. 

Jos haluat keskustella säästämisestä ja sijoittamista liittyen asiantuntijamme kanssa, voit varata ajan etätapaamiseen tästä

Katso rahastovalikoima

Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä. Säännöt, rahastoesitteet, avaintietoesitteet ja muut viralliset asiakirjat sekä Aktia Pankki Oyj:n sijoittajatiedote ovat saatavissa veloituksetta suomen- ja ruotsinkielisenä Aktian toimipisteissä ja osoitteessa www.aktia.fi. Rahastoja hallinnoi Aktia Rahastoyhtiö Oy, joka kuuluu Aktia-konserniin. Aktia Pankki Oyj toimii Aktia Rahastoyhtiö Oy:n asiamiehenä.