Siirry sisältöön Siirry chattiin
Verkkopankissa saattaa esiintyä häiriöitä

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheuttavaa haittaa.

Mutta entäs ne muut 493 yhtiötä…

Mutta entäs ne muut 493 yhtiötä…

Maanantai 4. maaliskuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Alkuvuonna otsikot ovat jälleen kerran täyttyneet amerikkalaisten, pääasiassa teknologiasektorin jättiyhtiöiden, vahvoista tulosuutisista ja kehityksestä. ”Magnificent 7” alkaa olla jo vakiintunut käsite, jonka myös osakemarkkinoita vähemmän seuraavat tuntevat.

Kyse on seitsemän yhtiön ryhmästä, joka koostuu Amazonin, Applen, Alphabetin, Metan, Nvidian, Teslan ja Microsoftin osakkeista. Yhtiöiden yhteenlaskettu paino laajassa USA:n osakemarkkinaa kuvaavassa S&P 500 -indeksissä on ylittänyt jo 27 prosenttia, joten on sanomattakin selvää, että yhtiöt liikuttavat merkittävällä tavalla koko indeksin tuottokehitystä. Vanhat käsitteet, kuten FANG ja FANG+, ovat saaneet ainakin hetkellisesti antaa tilaa uudelle ”mahtavalle seitsikolle”, joka on saanut Magnificent-etuliitteensä täysin ansaitusti. Viime vuonna kori näitä yhtiöitä melko tasapainotettuna tuotti dollareissa mitattuna yli 100 prosenttia, eli kehitys oli huimaa. Sama tahti on jatkunut alkuvuoden aikana, kun seitsikko on tuottanut yli 12 prosenttia vajaassa kahdessa kuukaudessa. Nvidia on omassa luokassaan yli 50 prosentin kurssinousulla, ja yhtiön markkina-arvo hipoo jo 2 triljoonaa dollaria! Useimmat näistä yhtiöistä ovat hyvin edustettuina myös omissa osakerahastoissamme, ja ne ovat tukeneet useamman Aktian rahaston hyvää kehitystä viime aikoina.

Loistavia yhtiöitä löytyy myös seitsikon ulkopuolelta

Ajatuksena ei tällä kertaa ole keskittyä näihin seitsemään yhtiöön, vaan pureutua jollain tasolla niihin yhtiöihin, jotka muodostavat edelleen yli 70 prosenttia indeksistä. Tästä massasta löytyy luonnollisesti sekä loistavia yhtiöitä että yhtiöitä, joista on tällä hetkellä vaikeaa innostua. Koska aikaa ja tilaa on rajoitetusti, fokusoidaan niihin parempiin yhtiöihin.

Monella isolla lääkeyhtiöllä on ollut viime aikoina hieman vaikeaa, mutta joukossa on positiivinen poikkeus, joka löytyy myös meidän salkuissamme, Eli Lilly. Novo Nordiskin menestystarina on meille pohjoismaisille sijoittajille jo tuttu, ja tiedämme, miten voimakkaasti heidän laihdutuslääkkeensä ja sen myötä myös osakekurssi ovat kasvaneet. Kun tarkastelemme kolmen vuoden tuottoja, Eli Lilly on jopa päihittänyt Novo Nordiskin uskomattoman vahvan kehityksen. Eli Lilly on noussut euroissa mitattuna yli 320 prosenttia samaan aikaan, kun Novo Nordiskin osake on kallistunut noin 290 prosenttia. Vaikka osake on nyt kalliimmassa päässä, Eli Lillyn tuoteportfolio on edelleen erittäin houkutteleva tulevaisuuden kasvunäkymien kannalta. Seuraavien kolmen vuoden aikana Eli Lillyn tuloksen odotetaan kasvavan vuositasolla yli 30 prosenttia, ensi vuonna jopa lähes 50 prosenttia. Jatkamme siis tyytyväisinä Eli Lillyn omistajina.

Indeksin suurimpien nimien joukosta löytyy luonnollisesti myös isoja pankkeja, kuten JP Morgan. JP Morgan on ollut pitkään vakaa osake, ja se kasvaa kohtalaisen ennustettavasti pankkikriiseistä ja muusta huolimatta. Yhtiön markkina-arvo on jo hiipinyt yli 500 miljardin dollarin rajan, eli kyseessä on erittäin iso toimija. JP Morganin vetäjä Jamie Dimon on hiljattain alkanut keventää isoa omistustaan pankissa, mutta emme pidä sitä merkkinä uskon puutteesta pankkiin tai osakkeeseen. Kasvu ei päätä huimaa, mutta JP Morgania voi mielestäni omistaa salkussa hyvällä omatunnolla vähän samalla tavalla, kuin me suomalaiset omistamme Nordeaa ja Sampoa ja nukumme yömme sen myötä kohtalaisen rauhallisesti.

Viime syksynä maailman suurimpiin vaihtoehtoisten sijoitusten varainhoitajiin lukeutuva Blackstone liittyi vihdoin S&P 500 -indeksiin. Sen paino indeksissä ei ole erityisen merkittävä, mutta hoidettava varallisuus on kasvanut jo yli 1 000 miljardin dollarin rajapyykin. Yhtiö hyötyy jatkossakin trendistä, jossa vaihtoehtoisten omaisuusluokkien kysyntä sijoittajien keskuudessa edelleen kasvaa. Kun on maailman suurin toimija alalla, on enemmän kuin relevantti kilpailukentässä. Osake on tuottanut kolmen vuoden aikana yli 130 prosenttia ja löytyy useista osakerahastoistamme.

Sektoreita, joissa meillä on vähän, jos mitään omistuksia, ovat raaka-ainesektori sekä energiasektori. ESG- ja vastuullisuusnäkökulmasta monet sektorin yhtiöistä ovat vaikeita sijoituskohteina. Tuloskasvumielessä nämä sektorit näyttävät olevan tämän vuoden heikoimpia, ja ainoat, joiden tuloskasvun odotetaan tänä vuonna jäävän negatiiviseksi. Täältäkin on tietysti löydettävissä hyviä kohteita, mutta indeksissä on osakepoimijalle paljon mielenkiintoisempiakin helmiä, joihin varmasti kannattaa fokusoida.

S&P 500 -indeksin yhtiöiden liikevaihdosta noin 40 prosenttia tulee USA:n ulkopuolelta, mikä tekee USA:n osakemarkkinasta hyvin globaalin ja mielenkiintoisen. Sijoittajan kannattaa siis sijoittaa amerikkalaisiin yhtiöihin – oli se sitten Magnificent 7 -korin, aktiivisen osakerahaston, ETF:ien tai muiden yksittäisten amerikkalaisten osakkeiden kautta. Tapoja on monia riippuen omasta riskinottohalukkuudesta ja sijoitusmieltymyksistä. Mukaan pääsee aina!