Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian verkkopalveluissa on huoltokatko sunnuntaina 24.11. klo 5.00-14.30

Verkkopankit, tunnistuspalvelu, verkkomaksu, yritysten WS-kanava ja Aktia Mobiilipankki ovat poissa käytöstä katkon ajan.

Trumpin uudet tuontitullit heijastuisivat myös Euroopan Unioniin

Trumpin uudet tuontitullit heijastuisivat myös Euroopan Unioniin

Maanantai 19. helmikuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Trump on taas parrasvaloissa. Yhdysvaltojen entistä presidenttiä ei voi syyttää ainakaan räväkkyyden puutteesta, sen verran kovia ovat hänen mielipiteensä olleet. Yksi Trumpin poliittisista lempilapsista on Yhdysvaltojen valtavan alijäämäinen kauppa Kiinan kanssa. Trump on kertonut harkitsevansa jopa 60 prosentin tulleja kaikelle kiinalaistuonnille. Näin massiivisilla tulleilla olisi valtava vaikutus Yhdysvaltojen, Kiinan ja EU:n talouksille. Tilanteen riskejä kasvattaa Kiinan heikko taloustilanne.

USA:n ja Kiinan välinen kauppa edelleen alijäämäinen

Trumpin edellisellä kaudella sovitut tullit jäivät voimaan hänen ensimmäisen presidenttikautensa jälkeen. Maiden välinen kauppa-alijäämä pieneni selvästi vuosina 2019 ja 2020. Osa pienenemisestä selittyy luonnollisesti myös koronan vaikutuksilla. Trumpin ehdottamat jopa 60 prosentin tullit kiinalaistuonnille vähentäisivät varmasti alijäämää, mutta samalla ne nostaisivat kotimaisten kuluttajien hintatasoa. Tämä tosin ei vaikuta olevan Trumpille suuri murheenaihe. Tullit olisivat myös myrkkyä Kiinan viennille ja maan paikallisin standardein heikolle taloudelle.

Tullit olisivat yksi talousongelma lisää kiinalaisille

Kiinan talouden kehitys on ollut odotuksia heikompaa viime vuosina. Voimakas velkaantuminen, kiinteistökupla, kuluttajaluottamus, geopolitiikka ja niin edelleen – syitä Aasian talousjätin ongelmille riittää. Heikon talouskehityksen seurauksena Kiinan teollisuussektori kärsii ylikapasiteetista. Kotimainen kysyntä ei vedä, jolloin teollisuuden tuotannolle ei löydy kotimaasta tarpeeksi ostajia. Hyvänä todisteena ylikapasiteetista toimii maan hintatason negatiivinen kehitys: niin kuluttaja- kuin tuottajahintojen vuosimuutokset ovat selvästi pakkasella. Kun kysyntä sakkaa, hinnat tippuvat. Viennin merkittävä väheneminen olisi heikossa taloustilanteessa myrkkyä. Vaikutukset olisivat negatiiviset myös Kiinan osakemarkkinoille, joiden kehityksessä ei ole ollut viime aikoina hurraamista.

Tullit ajaisivat EU:n vaikeaan tilanteeseen

Jos tuontitullit toteutuisivat, olisi Kiinalla voimakas tarve ohjata vientiä muihin maihin. EU olisi tässä oiva kohde viennille, joka pitäisi todennäköisesti dumpata tänne matalilla hinnoilla Kiinan heikon taloustilanteen takia. Tämä ajaisi EU:n vaikeaan tilanteeseen, sillä unionin kauppatase Kiinan kanssa on Yhdysvaltojen tavoin vahvasti alijäämäinen. Oletettavaa olisikin, että EU joutuisi reagoimaan tilanteeseen jollakin tavalla, eli ottamaan käyttöön jonkin asteisia tuontirajoitteita. Toki kolikolla on aina kaksi puolta. Edulliset sähköautot ja aurinkopaneelit mahdollistavat tällä hetkellä talouden nopean vihertymisen EU:ssa. Tätä kehitystä ei saa katkaista kauppapolitiikan nimissä.

Kansainvälinen kauppa on nimensä mukaisesti kansainvälistä. Yhden suuren toimijan muutokset vaikuttavat vääjäämättä myös muiden maiden tilanteeseen. Vaikka Trumpia ei ole vielä valittu presidentiksi, on syytä alkaa nyt jo miettimään, mitä kaikkea hänen kauppapoliittisista päähänpistoistaan voi seurata muulle maailmalle.