Shoppaile turvallisesti verkossa
Alennuspäivät ja joululahjaostokset lisäävät verkko-ostosten määrää ja herättävät valitettavasti myös verkkohuijareiden kiinnostuksen. Olemme keränneet tärkeimpiä nostoja verkkokauppa- ja kuljetushuijausten tunnistamiseen sekä turvalliseen maksamiseen – niiden avulla hoidat ostokset turvallisesti myös verkossa.
Alennuspäivät ovat huijareiden kulta-aikaa – älä usko liian hyviä tarjouksia
Single’s Day, Black Friday, Black Week ja Cyber Monday – marraskuussa alennuspäiviä riittää. Nämä päivät ovat erinomainen mahdollisuus ostaa joululahjoja tai muita tarpeellisia tuotteita edullisemmin, mutta niiden aikana kannattaa myös olla erityisen tarkkana – nimittäin myös huijarit hyödyntävät innokkaita verkkoshoppailijoita.
Ensinnäkin verkko-ostoksilla kannattaa muistaa aina tärkein nyrkkisääntö: liian hyvältä kuulostava tarjous on yleensä huijaus. Huijarit voivat esimerkiksi hyödyntää sosiaalisen median maksettua mainontaa ja asettaa valheellisia tarjouksia tai lähettää kuluttajalle viestejä uskomattomista tarjouksista, joiden avulla tämä pyritään huijaamaan väärennetylle sivustolle tai lataamaan haittasovellus. Todellisuudessa tilattua ja maksettua tuotetta ei koskaan toimiteta ja pahimmassa tapauksessa huijari on saanut haltuunsa käyttäjätunnukset tai maksukortin tiedot. Tämän jälkeen kuluttajalle voi alkaa tulemaan esimerkiksi selittämättömiä kuukausimaksuja.
Verkko-ostoksilla kannattaa olla aina huolellinen ja tarkistaa verkkokaupan luotettavuus ennen ostosten tekemistä. Voit esimerkiksi tutustua muiden asiakkaiden kokemuksiin, tarkistaa verkkokaupan yhteystiedot ja tarkastella verkkosivua kriittisesti. Ota myös talteen kaikki tilausvahvistukset ja maksukuitit.
Kuljetuksiin liittyvät huijaukset
Yhä useammat huijaukset liittyvät erilaisiin postituksiin ja tulevat esimerkiksi DHL:n, Postin, Matkahuollon, PostNordin tai Fedexin nimissä. Nämä viestit ovat usein tekstiviestejä, joissa ilmoitetaan saapuneesta paketista tai muusta vastaavasta. Tekstiviestien kautta kuluttaja ohjataan usein väärennetylle sivustolle, jossa pyydetään tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla tai maksamaan kuljetusmaksuja. Tällä hetkellä liikkeellä on esimerkiksi Postin nimissä huijauksia, joissa posti.fi -verkko-osoite on vaihdettu ρoѕtі.fi. Osoite näyttää hyvin samalta, mutta ei tosiasiassa ole sama osoite.
Verkkohyökkäysten kehittyessä jatkuvasti, muuttuvat sekä kalasteluviestit että huijassivustot koko ajan aidomman näköiseksi. Pystyt tunnistamaan kuljetuksiin liityvät huijausviestit tarkastamalla lähetystunnuksen palvelun omalta sivustolta tai soittamalla palvelutoimittajan nettisivuilta löytyvään palvelunumeroon. Pidä lisäksi mielessä perusperiaatteet kalasteluviestien tunnistamiseen, eli älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä ja tarkista viestin lähettäjä sekä linkin osoite, mikäli se on mahdollista.
Maksa turvallisesti verkossa
Verkko-ostosten maksutavaksi kannattaa valita luottokortti, jolloin ostokset varmistetaan yleisesti vahvan tunnistuksen avulla, joka lisää edelleen maksamisen turvallisuutta. Aktia Digital Credit tai Aktia Finnair Visa -kortit tekevät verkkomaksamisesta entistä turvallisempaa, sillä verkkomaksuissa käytettävä kertakäyttöinen turvakoodi on käytössä vain yhden ostoksen ajan ja jokaiselle ostokselle saat uuden turvakoodin – uusi ostos, uudet korttitiedot. Lisäksi kortille kannattaa asettaa tarpeitasi vastaavat turva- ja maantieteelliset rajat mobiili- tai verkkopankista.
Lue myös aina huolellisesti vastaanottamasi maksuihin ja maksutapoihin liittyvät aktivointi- ja varmistusviestit, ja jos ne eivät täsmää omaan asiointiisi tai et ymmärrä saamasi viestin sisältöä, soita viipymättä Aktian asiakaspalveluun tai sulkupalveluumme.
Miten toimin, jos joudun huijauksen kohteeksi?
Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli epäilet verkkopankkitunnustesi tai korttitietojen vaarantuneen, ole aina välittömästi yhteydessä Aktian asiakaspalveluun numerossa 010 247 010 tai sulkunumeroihin. Korttien ja Aktia Walletin osalta soita sulkupalveluun (24 h) numerossa +358 800 0 2477 ja verkkopankin osalta sulkupalveluun (24 h) numerossa +358 20 333. Tällöin voimme sulkea tunnukset tai kortit mahdollisimman nopeasti.
Tärkein suojautumistapa verkkohuijauksilta on ennakointi ja omien digitaitojen kehittäminen. Jokaiselle meistä sattuu kuitenkin joskus virheitä ja näissä tapauksissa ei pidä tuntea häpeää, vaan toimia nopeasti. Erilaisiin huijaustyyppeihin liittyy erilaisia ohjeita, riippuen siitä, mitkä tiedot ovat vaarantuneet. Suomi.fi
-sivustolle on koottu erinomaiset ohjeet eri tilanteissa toimimiseen.
Lue lisää turvallisesta asioinnista