Siirry sisältöön Siirry chattiin
Huijausyrityksiä liikkeellä Aktian nimissä – älä luovuta tietojasi sähköpostissa tai klikkaa kirjautumislinkkejä Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan uudesta viestistä postilaatikossa. Älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
Myrskyisestä säästä tuloskauteen

Myrskyisestä säästä tuloskauteen

Maanantai 16. lokakuuta 2023 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Viikko sitten myrsky riepotteli voimakkaasti Suomea, puita kaatuili ja sähköt katkeilivat. Samaan aikaan kaasuputki Suomen ja Viron välillä vaurioitui, ja geopoliittiset riskitkin materialisoituivat – tällä kertaa Lähi-Idässä ikävimmällä mahdollisella tavalla, kun saimme todistaa järkyttäviä tapahtumia Israelissa. Vaikka Lähi-Itää ei välttämättä sijoitusmielessä koeta erityisen tärkeänä alueena meille, viime viikon tapahtumilla ja käynnissä olevalla konfliktilla on vaikutuksia sijoitusmarkkinoihin.

Ennen kaikkea kyseessä on kuitenkin alueen siviiliväestölle hirvittävä ja massiivinen tragedia. Öljyn hinta lähti selvään nousuun tapahtumien jälkeen, mutta on viikon aikana pysynyt kohtalaisen stabiilina. Jos tilanne eskaloituisi, ja esimerkiksi USA ja Iran liittyisivät jollain tasolla mukaan konfliktiin, voidaan todennäköisesti nähdä öljyn hinnan kiipeävän selvästi korkeammaksi. 

Toivottavaa olisi, ettei öljyn hinta pääsisi jälleen ruokkimaan inflaatiota, jonka kanssa yhtiöt ja kuluttajat ovat painineet riittävän kauan. Kun katsomme aluetta osakesalkunhoitajan silmin, meidän tulee muistaa, että Israel on Kaakkois-Aasian ohella merkittävimpiä puolijohdeteollisuuden keskittymiä, ja isot amerikkalaiset yhtiöt kuten Intel, Nvidia, Microsoft ja Apple ovat siellä vahvasti läsnä. Huippuosaamista teknologiapuolella on alueella siis paljon. Tähän asti konflikti ei näytä vaikuttavan merkittävästi yhtiöiden toimintaan, ja todennäköisesti niin ei tule jatkossakaan käymään, jos konflikti ei laajene. 

Energiasektori painaa Euroopan tuloskasvua

Kari Tapion kappale ”Myrskyn jälkeen” on karaokebaarien klassikko, jota allekirjoittanutkin on keskinkertaisella menestyksellä joskus valitettavasti esittänyt. Tällä erää ei poutasäätä ole kuitenkaan odotettavissa, mutta syksyn ensimmäisten kylmien päivien iskiessä työmatkalaisen päälle lähestymme mielenkiinnolla kolmannen neljänneksen tuloskautta. On huomioitava, että tätä kirjoittaessa emme ole vielä saaneet perjantaina tulleita isojen amerikkalaispankkien tuloksia.

Tuloskasvumielessä Eurooppa ja USA eroavat toisistaan merkittävästi tuloskauden odotuksien suhteen. Kun tällä hetkellä S&P 500 -indeksin tulosten odotetaan laskeneen kolmannella neljänneksellä vajaan prosentin, niin Euroopan osakemarkkinoita laajasti mittaavan Stoxx 600 -indeksin tulosten arvioidaan laskeneen noin 15 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten. Merkittävä selitys erolle tulee energiasektorista, joka painaa indekseissä selvästi enemmän Euroopassa kuin USA:ssa. Sektorin tulosten arvioidaan tippuneen noin 45 prosenttia Euroopassa ja noin 37 prosenttia USA:ssa. 

Tuloskausi ei lupaa poutaa mutta ei myöskään myrskyä

Positiivisella puolella Euroopan pankki- ja vakuutussektorin odotetaan kasvaneen hyvin samaan aikaan, kun USA:ssa kommunikaatiopalvelusektori näyttää yli 30 prosentin tuloskasvua. USA:n kommunikaatiopalvelusektorin hyvästä tuloskasvusta valtaosa tuli viime neljänneksellä Metasta (ent. Facebook) sekä operaattori T-Mobilesta. Yksittäisten isojen indeksinimien luvut painavat yllättävän paljon, kun lukuja tarkistellaan indeksitasolla. Tuloskaudesta tulee jälleen kerran erittäin mielenkiintoinen, vaikka emme pidättele hengitystä odottaen, että erityisen moni yritysjohtaja uskaltaisi lähteä maalailemaan odotuksia pitkälle ensi vuoteen.

Tulospäivänä kursseja liikuttavatkin enemmän johdon kommentit loppuvuodesta sekä mahdollisesti siitä, millaista näkymää maalataan ensi vuodelle. 

Toimintaympäristö on edelleen monella toimialalla erittäinkin haastava, ja olemme vasta siirtymässä vaiheeseen, jossa korkoliikkeiden volatiliteetti on hieman rauhoittumassa. Odotamme, että tuloskausi tulee olemaan pitkälle nykyisten konsensusennusteiden mukainen. Yritysten johdon kanssa käytyjen keskustelujen perusteella sekä muun datan osalta emme näe tarpeeksi merkkejä, jotka antaisivat meille syyn odottaa massiivista tuloskausipettymystä, mutta myöskään merkittävää positiivista yllätystä ei liene luvassa. Emme siis näe poutasäätä mutta emme myöskään myrskyä. Tulospäivänä kursseja liikuttavatkin enemmän johdon kommentit loppuvuodesta sekä mahdollisesti siitä, millaista näkymää maalataan ensi vuodelle. 

Luksustuotteiden myynnin kasvu odotuksia maltillisempaa

Yksi yhtiökohtainen nosto viime viikolta on paikallaan, sillä olemme puhuneet yhtiöstä ennenkin markkinakatsauksissamme. Yksi rahastojemme merkittävä omistus on ranskalainen luksustuotteiden jättiläinen LVMH. Yhtiö raportoi myyntilukujaan kolmannelta neljännekseltä viime viikolla, ja pitkästä aikaa voidaan todeta, että luvut olivat markkinoille pienoinen pettymys. Tämä näkyi myös osakekurssissa, joka pakitti parissa päivässä n. 8 prosenttia ja on nyt käytännössä samalla tasolla kuin vuoden alussa. Orgaaninen myynnin kasvu oli noin 9 prosenttia, mikä oli alle ennakoidun noin 11 prosentin kasvun. Käytännössä lähes kaikki yhtiön divisioonat alittivat odotukset hieman.

Maantieteellisesti pehmeä kohta myynnissä löytyi tällä erää Euroopasta, kun taas Kiina ja USA olivat kohtalaisen vahvoja. Analyytikot laskevat jonkin verran estimaattejaan, ja loppuvuoden kannattavuus on hieman paineessa. Markkinointilihaksia tultaneen käyttämään, jotta 2024 vuoteen lähdetään vahvana. Jatkamme edelleen LVMH:n omistajina, koska näemme yhtiön pystyvän kasvamaan kannattavasti sektorissa, jonka odotetaan kasvavan merkittävästi myös pitkällä aikavälillä. Ensimmäinen raportti salkunhoidolle oli siis LVMH:n muodossa pienoinen pettymys, mutta odotettavissa on myös aivan varmasti ”poutaisempia” päiviä tulosrintamalla tulevina viikkoina.