Tutut teemat käynnistävät sijoitusvuoden 2023
Sijoitusmarkkinoilla joulukuu oli synkkä. Globaalit osakemarkkinat laskivat omissa valuutoissaan lähes 5 prosenttia ja euroissa mitattuna yli 7 prosenttia. Myös korkomarkkinoilla tuotot olivat voittopuolisesti miinuksella. EKP:n haukkamainen linja nosti etenkin euroalueen korkoja. USA:ssa ja kehittyvillä markkinoilla korkoliikkeet jäivät huomattavasti maltillisemmiksi. Vuosi 2022 jää kokonaisuutena historiaan erittäin heikkona sijoitusvuotena lähes kaikilla osake- ja korkomarkkinoilla. Globaaleiden osakemarkkinoiden koko vuoden tuotto oli noin 13 prosenttia miinuksella, ja korkomarkkinat jäivät tätäkin enemmän tappiolle.
Vuosi 2023 ei tuo helpotusta epävarmuuteen
Talouskasvun suhteen näkymät vuoteen 2023 ovat heikot. Viime aikojen talousdata on ollut pääsääntöisesti odotettua heikompaa, ja yritysten tulevaisuudennäkymiä luotaavat ostopäällikköindeksit ovat jatkaneet heikentymistään sekä teollisuudessa että palveluissa. Konsensusennuste globaalille talouskasvulle tänä vuonna on 2,1 prosenttia. Ennuste on niin alhainen, että sen toteutuessa voidaan puhua miedosta globaalista taantumasta. Kehittyneiden maiden kasvun odotetaan jäävän nollan tuntumaan. Kehittyviin talouksiin ennustetaan Kiina-vetoisesti noin 4 prosentin kasvua, kun taas Kiinan kasvuennuste on 5 prosentin tuntumassa. Kiinan kasvunäkymiin liittyy kuitenkin hyvin paljon epävarmuutta. Täyskäännös koronapolitiikassa on aiheuttanut tartuntojen räjähdysmäisen kasvun. On selvää, että yli maan pyyhkivät korona-aallot vaikuttavat talousaktiviteettiin negatiivisesti ainakin ensimmäisen vuosineljänneksen ajan. Koko vuoden osalta Kiinan avautumisen pitäisi kuitenkin tukea varsinkin kotimaista kysyntää ja kulutusta. Toisaalta heikot kasvunäkymät muualla maailmassa heikentävät Kiinan vientiä.
Keskuspankit jatkavat taisteluaan inflaatiota vastaan
Hyvä uutinen on, että inflaatiossa on nähty käänne huipputasoilta alaspäin niin USA:ssa kuin Euroopassakin, ja inflaatio jatkaa hidastumistaan. Vielä ollaan kuitenkin kaukana keskuspankkien tavoitetasoista, ja erityisesti palveluissa inflaatio on yhä korkea. Lisäksi palveluissa palkkakustannusten merkitys on teollisuutta suurempi, ja palkat jatkavat nousuaan. Keskuspankeille työmarkkinoiden viilentyminen olisi tervetullut uutinen, mutta toistaiseksi siitä ei ole merkkejä, vaan uusia työpaikkoja syntyy yhä hyvää tahtia ja työttömyysasteet ovat ennätyksellisen alhaalla. Fedin ja EKP:n viesti onkin siksi ollut, että inflaation vastainen taistelu on edelleen pahasti kesken, koronnostot jatkuvat myös alkuvuoden aikana ja toiveet koronlaskuista tänä vuonna ovat turhia. Varsinkin EKP:n linja joulukuun kokouksen jälkeen oli niin haukkamainen, että euroalueen korot nousivat selvästi. USA:ssa korkojen nousu jäi paljon maltillisemmaksi. Markkinoiden hinnoittelu ja Fedin korkoennuste poikkeavat jonkin verran toisistaan ja vaikuttaa siltä, että markkinoilla ei uskota Fedin koronnostopolkuun täysimääräisesti. Tällä hetkellä markkina hinnoittelee Fedin nostavan ohjauskorkonsa ylälaidan korkeimmillaan 5,0 prosenttiin nykyisestä 4,5 prosentista. EKP:n ohjauskoron markkina hinnoittelee vastaavasti nousevan nykyisestä 2,5 prosentista noin 4 prosenttiin.
Markkinat tasapainottelevat pelkojen ja toiveikkuuden välimaastossa
Vuoteen 2023 lähdettäessä isot teemat ovat pitkälti ennallaan. Osakemarkkinat tasapainottelevat taantumapelkojen ja inflaation hellittämiseen liittyvän toiveikkuuden välimaastossa. Tuloskasvuennusteet koko vuodelle ovat yhä plussan puolella, mikä tuntuu optimistiselta huomioiden heikot talouskasvunäkymät. Osakemarkkinoiden arvostustasot suhteessa niiden omaan historiaan ovat maltilliset, ainoastaan USA on hieman kalliinpuoleinen. Osakkeiden riskipreemio suhteessa korkoihin on kuitenkin selvästi keskimääräistä pienempi, koska korkotasot ovat nousseet niin paljon viime vuoden aikana. Suhteessa korkoihin osakkeet siis näyttävät kalliilta. Korkomarkkinoilla näkymät ovat hyvät, mistä on kiittäminen houkuttelevia korkotasoja, koronnostosyklin lopun häämöttämistä, inflaation maltillistumista ja talouskasvun hidastumista. Lähdemme ottamaan uutta sijoitusvuotta vastaan osakkeet alipainossa. Pitkät korot ovat ylipainossa ja lyhyet korot neutraalissa.