Siirry sisältöön Siirry chattiin
Verkkopankissa saattaa esiintyä häiriöitä

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheuttavaa haittaa.

Markkinaraati: Kuluttajat ovat synkkinä mutta kuluttavat edelleen

Markkinaraati: Kuluttajat ovat synkkinä mutta kuluttavat edelleen

Perjantai 14. lokakuuta 2022 Markkinaraati

Kuluttajaluottamus on ollut pitkin syksyä pohjalukemissa Suomessa ja muuallakin Euroopassa. Kulutus ei ole kuitenkaan laskenut samassa suhteessa kuin luottamusennusteista voisi kuvitella. Kestokulutushyödykkeissä on tosin havaittavissa koronakrapulaa, mikä on heijastunut kuluttajasektorin yhtiöiden arvostuksiin.

Kauppalehden Markkinaraadissa keskusteltiin alkaneen tuloskauden tilanteesta. Keskusteluun osallistunut Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä totesi, että kolmoskvartaali on jo historiaa. Sen osalta ei kannata olla huolissaan, vaikka tuloskausi on vasta aluillaan.

– Tulevaisuus on se, mistä jännitys revitään. Nyt on hyvä kuunnella tarkkaan, mitä esimerkiksi kuluttajabisneksessä oleva maailmanjätti Amazon sanoo varastotilanteestaan. Se kertoo paljon kuluttajamarkkinan tulevaisuudesta, Kenkkilä sanoi.

Hän arvioi, että yhtiökohtaisia yllätyksiä voi osakemarkkinoilla tulla, mutta isossa kuvassa yritykset voivat pärjätä, vaikka taantuma onkin lähes varma. Kenkkilän mukaan tunnelma markkinoilla voi nimittäin kääntyä, mikäli inflaatio hidastuu Yhdysvalloissa ja keskuspankki rauhoittuu ohjauskoron nostoissaan.

Aktian toinen salkunhoitaja Tomi Korpivaara puolestaan kertoi markkinakatsauksessaan alkuviikosta, että Aktian salkunhoitajat tapasivat syyskuussa yhtiöitä Saksassa. Hänen mukaansa yleinen tunnelma tapaamisissa oli hyvä ja positiivinen, vaikka inflaation, sähkönhinnan ja pörssikurssien tämän vuoden kehityksistä olisi voinut luulla päinvastaista.

– Vaikka monet talousmittarit osoittavat talouden Euroopassa edelleen olevan heikkenemään päin, yhtiöiden omat näkemykset eivät ainakaan vielä ole mitenkään ylipessimistisiä. Tilauskirjat ovat täynnä, hinnoitteluvoima on taannut hyvät marginaalit, kaasuriippuvuus on minimoitu ja komponenttipula on pikkuhiljaa helpottamassa.

Juuso Kenkkilä muistutti Markkinaraadissa, että verrattaessa talouden tilannetta vuoden 2008 finanssikriisiin on huomattava sekä pankkien että yritysten erilainen tilanne nyt.

– Silloin yritykset olivat erittäin velkaantuneita ja pankit lainoittivat velkaisia yhtiöitä paljon ohuemmalla omalla pääomalla. Nyt asiat ovat toisin. Yritysten velkaisuus on paljon alhaisemmalla tasolla ja pankit ovat hyvässä kunnossa.

Keskustelussa mukana ollut Inderesin analyytikko Sauli Vilén totesi, että konepajateollisuus kertoo maailmantalouden tilasta.

– Tilauskirjat ovat nyt hyvällä mallilla. Kiinnostavaa on katsoa, kuinka hyvin konepajayritykset ovat pystyneet viemään kohonneet kustannukset hintoihin. Se vaikuttaa suoraan kannattavuuteen ja tulokseen.

Markkinaraadin keskustelussa oli Kenkkilän ja Vilénin lisäksi mukana myös pääekonomisti Minna Kuusisto Danske Bankista. Hänen mukaansa inflaation kehittyminen vaikuttaa kokonaisuutena kaikkein keskeisimmin osakemarkkinoiden tunnelmaan.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.