Siirry sisältöön Siirry chattiin
Veritas arvostaa Aktian kunnianhimoa ja rohkeaa asennetta – uusi tummanvihreä yrityslainarahasto vastaa lisääntyvään kysyntään

Veritas arvostaa Aktian kunnianhimoa ja rohkeaa asennetta – uusi tummanvihreä yrityslainarahasto vastaa lisääntyvään kysyntään

Keskiviikko 7. syyskuuta 2022 Blogit ja artikkelit

Työeläkeyhtiö Veritas lähti ensimmäisten joukossa siemensijoittajaksi Aktian hoitamaan uuteen ammattimaisille institutionaalisille sijoittajille suunnattuun Artikla 9:n mukaiseen yrityslainarahastoon. Veritaksen salkunhoitaja Ville Iso-Mustajärvi näkee, että Aktian tiimin kokemus ja näkemys yhdistettynä systemaattiseen kvantitatiiviseen analyysiin, jonka Upright Projectin kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaa, muodostaa uniikin kokonaisuuden, jossa 1 + 1 on enemmän kuin kaksi.

                      

Uusi UI-Aktia Sustainable Corporate Bond -rahasto tavoittelee hyvän taloudellisen tuoton lisäksi merkittävää yhteiskunnallista ja ympäristöllistä hyötyä. Eurooppalaisiin kestävän kehityksen joukkovelkakirjoihin sijoittava rahasto on alkuvaiheessa ainoastaan ammattimaisten institutionaalisten sijoittajien saatavilla kotimaassa ja kansainvälisesti, mutta Aktian tarkoituksena on tuoda rahasto myöhemmässä vaiheessa myyntiin myös yksityissijoittajille. 

Rahastoon heti alkuvaiheessa 20 miljoonan euron sijoituksen tehnyt työeläkeyhtiö Veritas on tehnyt tiivistä yhteistyötä Aktian kanssa jo pitkään. 

– Veritaksen tavoitteena on tehdä koko sijoitussalkusta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kun Aktian tiimiltä tuli ehdotus rahastosta, siihen oli helppo lähteä mukaan, Ville Iso-Mustajärvi sanoo.

Kunnianhmoisia ja rohkeita avauksia

Iso-Mustajärvi nostaa esiin myös Aktian edelläkävijyyden ja kunnianhimoisen lähestymisen tuotekehitykseen.

– Jos miettii tätä uuttakin rahastoa, niin ei näitä Artikla 9 -tyyppisiä tuotteita kauheasti ole vielä markkinoilla. Tai toisena esimerkkinä vaikka kehittyvien markkkinoiden valtionlainat, niissäkin Aktia oli yksi ensimmäisiä maailmassa. Uskalletaan tehdä tällaisia avauksia, ja tehdään ne sitten hyvin, eikä räpellellen.

Uskalletaan tehdä tällaisia avauksia, ja tehdään ne sitten hyvin, eikä räpellellen.

– Silloin, kun hyvää tekemistä ja osaamista Suomesta löytyy, haluamme olla mukana ja tukemassa suomalaista yrityskenttää ja osaamista. Tässä on kokeneet salkunhoitajat ja hieno startup-yritys mukana, näen tässä uudessa rahastossa paljon tällaisia muitakin hyötyjä, Iso-Mustajärvi toteaa.  

Vastuullisuus on Veritaksella osa kaikkea tekemistä. Sijoituksissa Veritaksella etsitään Iso-Mustajärven mukaan sellaisia aidosti aktiivisia ja vastuullisia kohteita, joissa huomioidaan asioita laajasti ja eteenpäin katsoen, ei vain kaunistella historiaa jonkin yksittäisen mittarin osalta. Lisäksi hän painottaa sitä, että kyse ei ole millään lailla hyväntekeväisyydestä. Eläkevarojen tuotosta ei tingitä. Olennaista on, että hallitaan riskejä ja luodaan lisäarvoa pitkällä aikavälillä. 


Upright Project tuo uudenlaista läpinäkyvyyttä sijoitusten vaikuttavuuteen

Sijoituskohteiden nettovaikutuksia sosiaaliseen ja ekologiseen ympäristöön analysoidaan ja raportoidaan uudessa rahastossa, kuten Aktian rahastoissa yleensäkin, jatkuvasti suomalaisen Upright Projectin toteuttaman tekoälypohjaisen vaikuttavuustyökalun avulla. Aktia on tehnyt Upright Projectin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2019. 

– Nyt perustettu rahasto vastaa meidän näkemystämme vastuullisesta sijoittamisesta. Rahaston vastuullisuus ei ole sanahelinää, vaan vastuullisuutta analysoidaan ja mitataan jatkuvasti. Tästä syntyy vakuuttava kokonaisuus, Iso-Mustajärvi pohtii.

Rahaston vastuullisuus ei ole sanahelinää, vaan vastuullisuutta analysoidaan ja mitataan jatkuvasti.

– Verrattuna kvalitatiiviseen tutkimukseen pohjaaviin analyysifirmoihin, Upright Projectissa on ainutlaatuista se, että katsotaan holistisesti koko arvoketjua. Se on mielestäni lopputulosmielessä erottavin asia, Iso-Mustajärvi jatkaa.

      

Myös Upright Projectin sijoittajaliiketoiminnasta vastaava COO Toni Laitila painottaa nimenomaan nettovaikutuksia. Sen sijaan, että kerrotaan vain, mitä positiivista on saatu aikaan jossain yksittäisessä kysymyksessä, heidän mallissaan tuodaan esiin yritysten koko toiminnan plussat ja miinukset.

– Yritämme vastata kysymykseen kokonaisvaikutuksista, emme vain tick-the-box -aiheisiin, Toni Laitila toteaa.

Veritaksen salkunhoitaja Ville Iso-Mustajärvi,Upright Projectin sijoittajaliiketoiminnasta vastaava COO Toni Laitila ja Aktian salkunhoitaja Jonne SandströmVille Iso Mustajärvi, Toni Laitila ja Jonne Sandström

Maailma on yleisestikin Laitilan näkemyksen mukaan menossa entistä läpinäkyvämpään suuntaan, ja se heijastuu myös sijoituksiin. 

– Jos haluaa olla uskottava sijoituspäätösten ja raportoinnin kanssa, on syytä myös rehellisesti kertoa, että resurssejakin on käytetty, eli tuoda sekä positiiviset että negativiiset vaikutukset esille” Laitila perustelee. 

Aktialla uuden rahaston salkunhoidosta vastaa Jonne Sandström. Hänenkin mukaansa markkinoilla on selvästi kasvavaa kysyntää sijoitustuotteille, joiden vastuullisuus on selkeästi mitattavissa. 

– Aito, todennettava vaikuttavuus on ollut meillä alusta asti keskeinen lähtökohta tämän rahaston kehityksessä. Ja se ei tarkoita myöskään tuotosta tinkimistä. Rahasto tavoittelee vähintään vastaavaa tuottoa, kuin muutkin yrityslainoihin sijoittavat rahastot, Sandström painottaa. 

Lisätietoja: Salkunhoitaja Jonne Sandström, [email protected], puh. 050 - 3626 775

Aktia Pankki Oyj on rahaston salkunhoitaja. Rahastoyhtiönä toimii Universal-Investment-Luxembourg S.A.. Tämä on mainos. Historiallinen tuottokehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Sijoittaja voi menettää osan tai kaikki sijoittamistaan varoista. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua avaintietoesitteeseen/avaintietoasiakirjaan. Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.